Συχνές ερωτήσεις

Οι αγαπητοί πελάτες μας έχουν πολλές ερωτήσεις. Συγκεντρώσαμε τις πιο συχνές. Αν σας απασχολεί κάτι, μπορεί να βρείτε εδώ την απάντηση.

Ερωτήσεις σχετικά με την Wasa

Τα κράκερ Wasa είναι σουηδικά;

Read the answer

Τα κράκερ έχουν τις ρίζες τους στο Μεσαίωνα. Τα έφτιαχναν στη Σουηδία και τη Φινλανδία, ώστε να μπορούν να συντηρούν τη συγκομιδή από τις καλλιέργειες κατά τη διάρκεια των μεγάλων και κρύων χειμερινών περιόδων. Στη Σουηδία, η Wasa παρασκευάζει κράκερ από το 1919, τα οποία πλέον αγαπούν και προτιμούν άνθρωποι που ζουν σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Σκανδιναβικών χωρών, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και των Η.Π.Α. Από το 1999 η εταιρεία ανήκει στον Όμιλο Barilla.

Ρίξτε μια ματιά στο βίντεο με τίτλο «Η ιστορία της Wasa»

Από πού προέρχεται η ονομασία «Wasabröd»;

Read the answer

Η λέξη «Wasabröd» είναι συνδυασμός δύο λέξεων : «Wasa» και «bröd». Στα Σουηδικά η λέξη «bröd» σημαίνει «ψωμί», ενώ ο όρος «Wasa» αναφέρεται στο όνομα του Σουηδού βασιλιά Gustav Vasa και επελέγη για τη δημιουργία μιας απλής και αναγνωρίσιμης επωνυμίας για όλους τους Σουηδούς. Ωστόσο, συνήθως με τον όρο «Wasa» αναφερόμαστε στην εταιρεία μας.

Πληροφορίες για τα προϊόντα μας

Πόσο καιρό διατηρούνται τα προϊόντα Wasa;

Read the answer

Τα προϊόντα Wasa μπορούν να διατηρηθούν στα ράφια των καταστημάτων περίπου 10 μήνες, υπό κανονικές συνθήκες αποθήκευσης, ενώ όλα τα προϊόντα μας φέρουν ημερομηνία λήξης. Συνιστάται να διατηρείτε τα προϊόντα σε ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Πού παρασκευάζονται τα προϊόντα της Wasa;

Read the answer

Η Wasa διαθέτει δύο αρτοποιεία: το ένα βρίσκεται στο Filipstad (Σουηδία) και το άλλο στο Celle (Γερμανία). Τα δύο αυτά αρτοποιεία παρασκευάζουν συνολικά περίπου 55.000 τόνους φρυγανιών ετησίως.

Πληροφορίες για τα συστατικά και τη διατροφική αξία

Με ποιο τρόπο διασφαλίζει η Wasa την ποιότητα των πρώτων υλών και των προϊόντων της;

Read the answer

Μετά από πολυετή εμπειρία και έρευνα, η Wasa έχει καταφέρει να αναπτύξει δικά της συγκεκριμένα πρότυπα για το αλεύρι που περιέχεται στα προϊόντα της. Τα πρότυπα αυτά αφορούν τόσο στο ίδιο το αλεύρι, όσο και στην καλλιέργεια των σιτηρών από τα οποία προέρχεται. Σύμφωνα με το περιβαλλοντικό σχέδιο της Wasa, «το περιεχόμενο των βιολογικών/χημικών μολυσματικών προσμίξεων (π.χ. φυτοφάρμακα, αφλατοξίνες, βαρέα μέταλλα) που υπάρχει στις πρώτες ύλες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα Wasabröd, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 75% των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. επιπέδων που ισχύουν σήμερα». Για τη διασφάλιση των προτύπων που έχουμε ορίσει για τις πρώτες ύλες μας διεξάγουμε ενδελεχείς ποιοτικούς ελέγχους και ακολουθούμε πολιτική αυστηρών απαιτήσεων από τους προμηθευτές μας. Η Wasa αξιολογεί και παρακολουθεί τους ενδεχόμενους κινδύνους σύμφωνα με το σύστημα HACCP (ανάλυση κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου) (ανατρέξτε στην τοποθεσία web του Εθνικού Οργανισμού Τροφίμων της Σουηδίας (Livsmedelsverket): www.slv.se. Διαθέτουμε πιστοποίηση ISO 9001, ISO 14001 και BRC.

Τι είναι η σίκαλη και πού καλλιεργείται;

Read the answer

Η σίκαλη είναι ένα δημητριακό. Καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία) και στις γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία, Λευκορωσία, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής).

Ποια είναι η διατροφική αξία της σίκαλης;

Read the answer

Το αλεύρι ολικής άλεσης από σίκαλη προσφέρει πολύτιμους υδατάνθρακες, ενώ διακρίνεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και τα χαμηλά λιπαρά. Πολλά κράκερ μας παρασκευάζονται από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης.

Τι είναι η βύνη;

Read the answer

Η βύνη παρασκευάζεται από κριθάρι και χρησιμοποιείται για την προσθήκη χρώματος και αρωμάτων στο ψωμί.

Τι είναι το προζύμι;

Read the answer

Το προζύμι είναι η βάση για την πιο φυσική και παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής ψωμιού. Πρόκειται για ένα ζυμάρι που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό, και το οποίο περιέχει φυσικά γαλακτοβακτήρια και ζυμομύκητες. Η παρασκευή ψωμιού από προζύμι πραγματοποιείται επί αιώνες στις χώρες που έχουν παράδοση στο ψωμί, όπως η Σουηδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Γερμανία. Χαρίζει στο ψωμί τη δομή του και ενισχύει τα αρώματά του.

Τι είναι το E471;

Read the answer

Για τα προϊόντα Wasa, είναι τα μονογλυκερίδια και τα διγλυκερίδια που προέρχονται από το φυτικό λίπος και βοηθούν στη διαδικασία του ψησίματος.

Τι είναι οι διαιτητικές ίνες;

Read the answer

Οι ίνες είναι οι μερικώς ή πλήρως δύσπεπτοι υδατάνθρακες. Απορροφούν τα υγρά και διογκώνονται, χαρίζοντάς μας ένα αίσθημα πληρότητας και ενισχύοντας τη λειτουργία του εντέρου. Τα άλευρα ολικής άλεσης περιέχουν πολλές φυτικές ίνες.

Τι είναι το αλεύρι ολικής άλεσης;

Read the answer

Το αλεύρι ολικής άλεσης είναι αλεύρι από δημητριακά ολικής άλεσης, σπόρους και φλοιούς σπόρων. Τα συστατικά ολικής άλεσης προέρχονται από τον πυρήνα του δημητριακού και περιλαμβάνουν το ενδοσπέρμιο, το πίτουρο και το σπόρο, όπως και ο ακέραιος πυρήνας. Τα συστατικά ολικής άλεσης υπάρχουν σε πολλές μορφές, όπως σε αλεύρι, πυρήνες δημητριακών, θρυμματισμένους πυρήνες, νιφάδες, κ.τ.λ.

Το ποσοστό (%) των συστατικών ολικής άλεσης, που αναγράφεται στη συσκευασία των προϊόντων Wasa, αφορά στο μέρος των δημητριακών του προϊόντος. Η επισήμανση «100% ολικής άλεσης» υποδεικνύει ότι όλα τα συστατικά των δημητριακών που χρησιμοποιούνται στο προϊόν είναι ολικής άλεσης. Ορισμένα από τα 100% ολικής άλεσης προϊόντα μας είναι τα εξής: Sport, Husman, Falu Råg-rut, Surdeg Flerkorn και Delikatess, μεταξύ άλλων.

Τι μπαχαρικά χρησιμοποιούνται στις φρυγανιές Wasa;

Read the answer

Για την παρασκευή των φρυγανιών χρησιμοποιούνται κλασικά μπαχαρικά, όπως κύμινο, γλυκάνισος, μάραθος, κόλιανδρο και κανέλα. Επίσης, χρησιμοποιούνται σπόροι σησαμιού, παπαρούνας και κολοκύθας, ως ενισχυτικά αρωμάτων σε ορισμένα προϊόντα. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις πληροφορίες του περιεχομένου της συσκευασίας.

Ποια προϊόντα περιέχουν ζάχαρη;

Read the answer

Όλα τα προϊόντα περιέχουν τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στο σιτάρι σίκαλης (κατά 5 τοις εκατό περίπου). Ορισμένα προϊόντα περιέχουν επιπλέον σάκχαρα. Ανατρέξτε στις πληροφορίες του περιεχομένου της συσκευασίας.

Πόσες θερμίδες περιέχουν οι φρυγανιές Wasa ανά τεμάχιο;

Read the answer

Μεταξύ 30 και 105 θερμίδες ανά τεμάχιο. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στις πληροφορίες της συσκευασίας.

Αλλεργιογόνα

Ποια είναι η πολιτική της Wasa για την εξάλειψη των αλλεργιογόνων;

Read the answer

Ξηροί καρποί
Σε κανένα από τα προϊόντα των φρυγανιών μας δεν περιέχονται ξηροί καρποί. Καμία από τις διαδικασίες παρασκευής των κράκερ μας δεν περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς ή ίχνη ξηρών καρπών. Σε περίπτωση που περιέχονται ξηροί καρποί ή ίχνη ξηρών καρπών σε άλλα προϊόντα Wasa, αναγράφονται σαφώς οι σχετικές πληροφορίες στη συσκευασία.

Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μέρος της πρωτεΐνης του σιταριού, της σίκαλης, της βρώμης και του κριθαριού. Η σίκαλη περιέχει λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι, αλλά οι περισσότερες σειρές των φρυγανιών μας περιέχουν γλουτένη.

Γάλα
Και τα δύο αρτοποιεία μας παρασκευάζουν προϊόντα που περιέχουν γάλα. Η διαχείριση του γάλακτος διεξάγεται με μεγάλη προσοχή. Για παράδειγμα, τα συστατικά του γάλακτος παρακολουθούνται σε όλα τα στάδια της παρασκευής. Αποφεύγεται αυστηρά η μεταφορά των συστατικών του γάλακτος από το ένα προϊόν στο άλλο. Σε περίπτωση, ωστόσο, που πραγματοποιηθεί μεταφορά, η οποία επιβεβαιώνεται μέσω ανάλυσης, τα αλλεργιογόνα του γάλακτος θα επισημαίνονται στη λίστα των συστατικών της συσκευασίας με την ένδειξη «Ενδέχεται να περιέχει ίχνη γάλακτος». Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τη λίστα των συστατικών κάθε φορά που αγοράζετε ένα προϊόν, καθώς στη συσκευασία του αναγράφονται οι πιο πρόσφατες, έγκυρες πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα.

Σπόροι σουσαμιού
Και τα δύο αρτοποιεία μας παρασκευάζουν προϊόντα που περιέχουν σπόρους σουσαμιού. Η διαχείρισή τους κατά την παρασκευή βασίζεται σε πολύ προσεκτικές τεχνικές. Τα συστατικά των σπόρων σουσαμιού παρακολουθούνται σε όλα τα στάδια της παρασκευής. Σε περίπτωση, ωστόσο, που πραγματοποιηθεί μεταφορά του συστατικού από ένα προϊόν σε άλλο, τα αλλεργιογόνα των σπόρων σουσαμιού πρέπει να επισημαίνονται στη λίστα των συστατικών της συσκευασίας με την ένδειξη «Ενδέχεται να περιέχει ίχνη σπόρων σουσαμιού». Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε τη λίστα των συστατικών κάθε φορά που αγοράζετε ένα προϊόν, καθώς στη συσκευασία του αναγράφονται οι πιο πρόσφατες, έγκυρες πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα.

Αυγό
Στα προϊόντα Wasa δεν χρησιμοποιούνται αυγά ως συστατικά, ενώ κανένα από τα δύο αρτοποιεία Wasa δεν παρασκευάζουν προϊόντα με αυγά. Ωστόσο, συστήνεται να διαβάζετε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών, καθώς στη συσκευασία αναγράφονται πάντα οι πιο πρόσφατες, έγκυρες πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα. Ορισμένα προϊόντα Wasa παρασκευάζονται σε άλλες εγκαταστάσεις της Barilla, στις οποίες παρασκευάζονται επίσης και προϊόντα που περιέχουν αυγά.

Σόγια
Στα προϊόντα Wasa δεν χρησιμοποιείται η σόγια ως συστατικό. Στα δύο αρτοποιεία παρασκευής φρυγανιών της Wasa δεν παρασκευάζονται προϊόντα που περιέχουν σόγια. Συστήνεται να διαβάζετε προσεκτικά τη λίστα των συστατικών, κάθε φορά που αγοράζετε ένα προϊόν, καθώς στη συσκευασία αναγράφονται πάντα οι πιο πρόσφατες, έγκυρες πληροφορίες για τα αλλεργιογόνα. Ορισμένα προϊόντα Wasa παρασκευάζονται σε άλλες εγκαταστάσεις της Barilla, στις οποίες παρασκευάζονται επίσης και προϊόντα που περιέχουν σόγια.